ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΚΥΚΛΑΔΕΣΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Κολόμπο: Ποιο είναι το ηφαίστειο που «βράζει» κάτω από τη Σαντορίνη

Πόσο πιθανό είναι ένα τσουνάμι.

Σαντορίνη: Εντοπίστηκε ηφαίστειο που θεωρείται επίφοβο από τους επιστήμονες – Πόσο πιθανό είναι ένα τσουνάμι

Είναι ήσυχο εδώ και σχεδόν 400 χρόνια, αλλά το Κολόμπο, ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο στα ανοικτά της Σαντορίνης, δεν κοιμάται. Ένας θάλαμος μάγματος που δεν είχε εντοπιστεί προηγουμένως γεμίζει σταδιακά με τήγμα, ωθώντας τους ερευνητές να συστήσουν την παρακολούθηση του ηφαιστείου σε πραγματικό χρόνο.

Την τελευταία φορά που ξέσπασε το Κολόμπο, το 1650, σκοτώθηκαν 70 άνθρωποι, αλλά η αύξηση του πληθυσμού και ο τουρισμός στη Σαντορίνη σημαίνουν ότι οι επιπτώσεις μιας αντίστοιχης έκρηξης σήμερα θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερες.

Το Κολόμπο ανήκει στην οικογένεια των εξαιρετικά εκρηκτικών ηφαιστείων, ικανών να δημιουργήσουν στήλη έκρηξης ύψους δεκάδων χιλιομέτρων. Είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει τσουνάμι, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετικά επικίνδυνη προοπτική. Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης –παρόμοια με τον ιατρικό υπέρηχο– ο Kajetan Chrapkiewicz, από το Imperial College του Λονδίνου, και οι συνάδελφοί του εντόπισαν τη συγκέντρωση τήγματος περίπου δύο μίλια κάτω από το ηφαίστειο. Τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό Geochemistry, Geophysics, Geosystems, υποδηλώνουν ότι αν και δεν επίκειται έκρηξη, το ηφαίστειο αποτελεί σοβαρή απειλή.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών στο ερευνητικό σκάφος Joides Resolution πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε ιζήματα γύρω από το Κολόμπο για να ανασυνθέσει την ιστορία των εκρήξεών του κατά τα τελευταία μερικά εκατομμύρια χρόνια. Μεταξύ άλλων, ελπίζουν να κατανοήσουν τους δεσμούς μεταξύ σεισμών και ηφαιστείων στην περιοχή αυτή και να διερευνήσουν την επίδραση της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας στο μέγεθος και τη συχνότητα των εκρήξεων.

ΠΗΓΗ: athensvoice.gr

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No More Posts.