ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ

Ακριβότερα, αλλά περιζήτητα τα «πράσινα» σπίτια στην Αθήνα

Οι κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης πωλούνται καλύτερα και ευκολότερα

«Ανάρπαστες» έχουν γίνει οι κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης παρά το συγκριτικά υψηλότερο κόστος τους. Ειδικότερα, το απόθεμα πωλούμενων κατοικιών που κατατάσσονται στις δύο υψηλότερες κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης του ενεργειακού πιστοποιητικού καταγράφει πτώση κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια και συγκεκριμένα από το τρίτο τρίμηνο του 2020 μέχρι και το φετινό τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr και επεξεργάστηκε το τμήμα αναλύσεων Spitogatos Insights, το μερίδιο των «πράσινων» κατοικιών διαμορφώνεται σήμερα στο 26% του συνόλου των πωλούμενων ακινήτων, έναντι 56% που ήταν πριν από δύο χρόνια.

Στον αντίποδα, αυξημένο κατά 25% εμφανίζεται το απόθεμα των λιγότερο αποδοτικών κατοικιών, όπως προκύπτει από την άνοδο των αγγελιών κατοικιών που κατατάσσονται στις τρεις χαμηλότερες κατηγορίες του ενεργειακού πιστοποιητικού. Σήμερα, το μερίδιο των εν λόγω ακινήτων αγγίζει το 31% του συνόλου, από 6% που ήταν προ διετίας. Ασφαλώς, η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει και τη διαφοροποίηση της σύνθεσης των προς πώληση ακινήτων, καθώς το διάστημα της προηγούμενης διετίας αρκετοί ιδιοκτήτες επέλεξαν να διαθέσουν προς πώληση τα παλαιά τους ακίνητα προκειμένου να επωφεληθούν από την άνοδο των τιμών που έχει μεσολαβήσει. Για παράδειγμα, πριν από δύο χρόνια οι ζητούμενες τιμές αυτών των ακινήτων διαμορφώνονταν σε 1.670 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, ενώ σήμερα αγγίζουν τα 1.991 ευρώ/τ.μ., μια αύξηση της τάξεως του 19%.

Ακριβότερα, αλλά περιζήτητα τα «πράσινα» σπίτια στην Αθήνα-1

Σημαντικές υπεραξίες έχουν καταγράψει όμως και τα ακίνητα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά νεόδμητες κατασκευές ή ηλικίας μερικών ετών. Συγκεκριμένα, από τα 3.311 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο πριν από δύο χρόνια, σήμερα η μέση ζητούμενη τιμή αγγίζει τα 4.100 ευρώ/τ.μ., έχοντας καταγράψει αύξηση κατά σχεδόν 24%. Πέραν της υψηλής ζήτησης, ακόμη ένας λόγος γι’ αυτή την άνοδο έγκειται στις ανατιμήσεις των υλικών κατασκευής που έχουν μεσολαβήσει και έχουν αυξήσει το κατασκευαστικό κόστος.

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No More Posts.