ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται η υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων, οικιών και επιχειρήσεων, έναντι των φυσικών καταστροφών

Την πρόθεσή του για την επιβολή υποχρεωτικής ασφάλισης σε όλα τα ακίνητα, δρομολόγησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αφού είπε πως η κακοκαιρία Daniel δεν είναι άλλοθι, αλλά προειδοποίηση για ανάλογα καιρικά φαινόμενα στο μέλλον, απευθυνόμενος στους πολίτες είπε πως η κοινωνία «οφείλει να λάβει μέτρα για την προστασία της» από τις φυσικές καταστροφές στο άμεσο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, εξήγγειλε ότι η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί άμεσα υποχρεωτική. Ενώ θα προχωρήσει γρήγορα και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές. Ωστόσο δεν σταμάτησε εδώ και έδειξε με σαφή τρόπο τις προθέσεις του για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων, λέγοντας πως «είναι καιρός να ξεκινήσει και την Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων των παραγωγικών μονάδων από φυσικές καταστροφές. Ένας τόπος που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες, αλλά και σεισμούς η επιδίωξη αυτή γίνεται μονόδρομος και είναι ταυτόχρονα μία μορφή συλλογικής προστασίας που έχουμε χρέος να μετέχουμε όλοι».


Συνεπώς, υποχρεωτική θα είναι από 1/1/2024 η ιδιωτική ασφάλιση σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, κατά την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μέτρο αφορά ασφάλιση για πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμό, σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Η ασφάλιση θα αφορά το κτήριο, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα.

Όπως είπε ο κ. Πετραλιάς, το μέτρο αφορά 16.268 νομικά πρόσωπα που έχουν το 87,5% του τζίρου της αγοράς.

Το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές. Στα συγκεκριμένα μέτρα περιλαμβάνονται, επίσης, μεταξύ άλλων, η επιβολή τέλους περιβαλλοντικής προστασίας συμπληρωματικά του σημερινού φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση των κονδυλίων ύψους 300 εκατ. σε μόνιμη βάση για την αντιμετώπιση επιπτώσεων φυσικών καταστροφών.

Χατζηδάκης: 4 άξονες πρωτοβουλιών

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, το υπουργείο θα προβεί σε πρωτοβουλίες που κινούνται σε 4 άξονες:

 • Τραπεζικό σύστημα: Ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα που θα προσφέρει ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών
 • Πάταξη της φοροδιαφυγής: Με όπλο τις νέες τεχνολογίες
 • Στήριξη του εισοδήματος των νοικοκυριών, μένοντας πιστοί στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ
 • Πολιτικές για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, αφού η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει.

O 10λογος της μάχης κατά της φοροδιαφυγής

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι ένας μαραθώνιος σημείωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Όπως είπε δεν είναι θέμα εσόδων τους κράτους, αλλά θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. «Όσοι φοροδιαφεύγουν ρίχνουν το βάρος σε άλλους» εξήγησε.

Τα όπλα είναι τρία:

 • Πλαίσιο δίκαιο για όλους
 • Ενίσχυση ηλεκτρονικών συναλλαγών
 • Ενίσχυση ελέγχων και διασταυρώσεων

Τα 10 μέτρα:

 • Ολοκλήρωση διασύνδεσης ταμειακών μηχανών – POS
 • Ηλεκτρονικά τιμολόγια θα καταστούν υποχρεωτικά ώστε να περάσουν οι επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή
 • Ολοκλήρωση διαδικασίας mydata. Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τις επιχειρήσεις.
 • Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών από τους κλάδους της λιανικής
 • Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και όχι με μετρητά
 • Ενεργοποίηση ψηφιακού δελτίου αποστολής. Στις αρχές του έτους πιλοτικά και έως το τέλος του έτους κανονικά.
 • Αύξηση του προστίμου παράνομων συναλλαγών
 • Θεσμοθέτηση πληρωμής προνομιακών επιδομάτων μέσω πιστωτικών καρτών
 • Αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας, ώστε να μην έχουν καμία δυνατότητα συνεργασίας με άλλες εταιρείες
 • Παρεμβάσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Θα κάνουμε πιο συγκεκριμένο, πιο σφιχτό τον ορισμό. Θα υπάρχει φόρος διαμονής σε όλες τις μισθώσεις. Θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία όσοι έχουν πάνω από 2 ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση.

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No More Posts.